FRÅGA: Jag spelar sax och tänkte lägga upp en repertoar på ca 40-50 låtar och behöver veta vad det är jag köper! Hur produkten fungerar, hur/om jag kan ”jobba” med låtarna tonarter mm?

SVAR: Då du är ny till musikfiler, för dig är det lämpligt att ha mp3-filer och inte midi-filer som bakgrund när du spelar saxofon till musiken.

Gör så att du lyssna på demos till mp3-filer som finns i Musikdatastugans repertoar och kanske provspela till dem.

De som passar dig är då intressanta att köpa hem, låten är klar att spela i ljudsystem och de låter exakt som på demo i Musikdatastugans webbsida, utan melodi (för den spelar du ju själv).

Då mp3 filer inte kan transponeras, poängteras här, att om du inte kan acceptera demo av låten i Musikdatastugans webbsida, beställ inte låten.

För hantering av musik i dator, där man kan justera allt, transponera, justera vad man vill ändra se här vilka musikprogram som finns till Windows eller Apple hos Sweden Midi Music i Stockholm. Sweden MIDI Music AB.

Det finns keyboards typ KETRON, YAMAHA-Taurus och av alla andra tillverkare (Roland, Korg mm) som spelar mp3 filer och midifiler, det är bara ladda och klicka Play, så kan du spela Sax till vilken låt du har laddat instrumentet med). Fördel med midifil,  man kan ändra tonart (ej trummorna).

Tips!!
KETRON har en spel-upp modul *utan* pianotangenter för mp3 musik eller midimusik, bara ladda klicka på play. Svenska musiker gillar Ketron som har Playback, praktisk att ladda och klicka för play, du kan spela alla slags musikfiler (mp3, Midi mm.)

Du spelar inte Keyboards endast blåsinstrument? Bb tonarter ? Du borde inte jobba i detalj med musikfiler , de är redan färdiga, men, naturligtvis även möjliga att bearbetas i dator. För dig rör det sig om uppspelningsmöjligheter, och dessa får du i Musikaffärer i Stockholm och utomlands. Tipsar dig åter om KETRON, som finns med och utan pianotangenter. /Roffe